Озера України для літніх подорожей

Озеро Синевир

Найбільше озеро Українських Карпат, розташоване на висоті 989 м над рівнем моря. Знаходиться на території Національного парку Синевир. Його площа становить близько 4-5 га, глибина від 11 до 22 м, а вода настільки чиста, що навіть на великій глибині з берега можна розгледіти косяки плаваючою форелі. Хоча вилов її заборонено. На березі встановлені дерев’яні скульптури Сині і Вира – закоханих, в чию честь, згідно з легендою, і було названо озеро. Купатися в Синевирі теж не можна. Втім, вода в ньому досить холодна. Тому можна відплисти на плоту до середини, перекусити в невеликому ресторані на березі, відвідати, розташований недалеко Музей лісу і сплаву, погуляти по лісах, подихати незвичайним гірським повітрям або доїхати до водоспаду Шипіт.

Бребенескул (Рахівський р-н, Закарпатська обл.)

Найвисокогірніше озеро України, розташоване на висоті 1801 м над рівнем моря на території Чорногірського заповідного масиву. Місце дуже популярне серед туристів. Однак варто звернути увагу на те, що його береги навіть в травні часто ще покриті снігом. А влітку сонце світить тут лише в першій половині дня і вода не прогрівається більше, ніж на 15 градусів. Тому купуватися в озері, швидше за все, не вийде. Риби в ньому немає, зустрічаються лише рідкі ракоподібні. І пити воду теж не варто. Тим більше, що поруч є справжнє підземне джерело. Зате тут можна розбити намет і переночувати на мальовничому схилі. Тільки теплого одягу з собою потрібно брати багато.

Термальні води Косино (Берегівський р-н, Закарпатська обл.)

Тут немає озер, лише басейни, наповнені термальною водою, що б’є з підземних джерел. Що, власне, і дає привід про них розповісти. Ці води за своїм складом є унікальними не тільки в Україні, а й у всій Європі. Вони мають жовто-коричневий колір, а на виході зі свердловини температура становить близько 40 градусів. І це вже результат охолодження, тому як фактична температура – градусів 60-80. Холодні басейни теж є. Цією водою можна лікувати все: від шкіри до внутрішніх органів. В районі дуже розвинена інфраструктура, є безліч санаторіїв і місць, де можна зупинитися. У Закарпатті ще крім Косино є термальні джерела в с. Велятино, що в Хустському р-ні і в Берегово.

Інтернет-ресурс

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *