Лазоришинець Василь Васильович

– директор ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова НАМН», доктор медичних наук (2002), професор (2004), член-кореспондент НАМН України (2010), Заслужений лікар України (1999), Лауреат Державної премії України у галузі науки і техніки (2005).

Лазоришинець В.В. народився 25 травня 1957 року, с. Сокирниця Хустського району, Закарпатської області. Почав свою трудову діяльність з 1980 р. в Чернігівській обласній лікарні. З 1984 р. працював серцево-судинним хірургом. В 1987 р. поступив до клінічної ординатури в Київський інститут серцево-судинної хірургії. В 1989 р. після закінчення навчання в клінічній ординатурі обраний за конкурсом на посаду молодшого наукового співробітника Київського ІССХ. З 1991 по 1992 рр. – кардіохірург відділення вроджених вад серця ІССХ. З 1992 по 1993 р. працював керівником відділення вроджених вад серця Київського ІССХ.

Учень академіка НАМН і НАН України Книшова Г.В., Лазоришинець В.В., гідно продовжує традиції, закладені засновником Інституту серцево-судинної хірургії – М.М.Амосовим. Більш ніж за 37 років трудової діяльності пройшов шлях від лікаря-хірурга, молодшого наукового співробітника, завідувача відділом наукового підрозділу, заступника директора з наукової роботи до директора Національного інституту.

Лазоришинець В.В. – провідний кардіохірург України, який особисто виконав більш ніж 7000 тисяч операцій на серці. Він займається розробкою, вдосконаленням і впровадженням перспективних та найсучасніших напрямів дитячої серцево-судинної хірургії.

Слід зазначити велику наукову роботу члена-кореспондента НАМН Лазоришинця В.В. з впровадження нових методів оперативного лікування складних вроджених патологій серця. Він вперше в Україні на світовому рівні провів дослідження аномалії Ебштейна. Розробив методику – «подвійної заплати» та запровадив хірургічне лікування дефекту міжшлуночкової перегородки, яка ускладнена високою легеневою гіпертензією. Ця методика отримала високе визнання, як на державному, так і світовому рівні.

Під керівництвом Лазоришинця В.В. науково обґрунтовано створення організаційної моделі надання екстреної та невідкладної кардіохірургічної допомоги. За його ініціативою активно впроваджуються ендоваскулярні методи хірургічного лікування вроджених вад серця, транскатетерні та мініінвазивні втручання при імплантації протезів клапанів аорти та закриття дефектів. Набуває розширення хірургія всіх відділів аорти та магістральних судин, у тому числі гібридних операцій Лазоришинець В.В. створив науково-практичне підґрунтя для цих напрямів, які отримали назву «акушерська кардіологія». Це дозволило наблизити надання кардіологічної та кардіохірургічної допомоги вагітним з найважчою кардіальною патологією до європейських стандартів, що є абсолютно унікальним для України. Досвід, отриманий в результаті впровадження мультидисциплінарного підходу, значно перевищив аналогічні в сусідніх країнах. Такий підхід в рамках міжсекторальної взаємодії НАМН України дозволив значно знизити частоту материнської смертності від екстрагенітальної патології.

З 2004 по 2015 рр. – очолював лікувально-організаційного управління Національної академії медичних наук України. Він активно поєднує науково-методичну роботу з лікувальною. З квітня до грудня 2014 р. очолював координаційний штаб МОЗ та медичних служб силових відомств з надання медичної допомоги учасникам АТО. З лютого 2015 р. являється членом координаційного штабу при Міністерстві оборони України. У Національній академії медичних наук України відповідав за організацію надання медичної допомоги учасникам АТО.

Велику увагу Лазоришинець В.В. приділяє міжнародному науковому співробітництву. Одним із перших застосував практику обміну досвідом з провідними кардіохірургічними клініками Європи та США. Проходив стажування в США, Великобританії, Франції, Німеччині.

Завдяки ініціативі Лазоришинця В.В., було налагоджено наукове співробітництво з польськими колегами, зокрема із Сілезьким центром захворювання серця. Важливим напрямком цієї співпраці стало проведення українсько-польських конгресів кардіохірургів (один раз на два роки). За його особистого сприяння була запроваджена програма стажування та навчання лікарів-хірургів Інституту базі польських клінік.

Неодноразово виступав з доповідями на конференціях Асоціації серцево-судинних хірургів України, а також приймав активну участь у міжнародних конгресах, симпозіумах по серцево-судинній хірургії.

Основні напрямки наукової діяльності Лазоришинця В.В. знайшли своє відображення у 372 наукових працях, 13 монографіях, 36 патентах України.
Про авторитет та повагу колег, як вітчизняних, так і закордонних, свідчать такі дані – у 2016 році Лазоришинця В.В. обрано головою Асоціації серцево-судинних хірургів України. Він є дійсним членом Європейської асоціації кардіоторакальних хірургів, членом Французької асоціації торакальних та серцево-судинних хірургів, Американської асоціації торакальних хірургів.

Лазоришинець В.В. очолює Вчену раду ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова НАМН», являється членом Вчених рад: ДУ «Науково-практичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», Київського медичного університету Української асоціації народної медицини, Державної наукової установи «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» Державного управління справами. Голова спеціалізованої Вченої ради по захисту дисертацій за спеціальністю 14.01.04 «Серцево-судинна хірургія», голова Проблемної комісії МОЗ України та НАМН «Хірургічне лікування серця та судин», голови атестаційної комісії НАМН, заступник голови Асоціації головних лікарів України.
Являється президентом Товариства закарпатців у Києві.

Лазоришинець В.В. являється членом редакційної колегії та редакційної ради українських науково-практичних журналів: «Лікарська справа. Врачебное дело», «Сучасні медичні технології», «Кардіохірургія та інтервенційна кардіологія», «Клінічна та профілактична медицина».

Наказом Президента України за видатні заслуги в лікуванні дітей з вродженими вадами серця Лазоришинцю В.В. присвоєно звання “Заслужений Лікар України”, нагороджений Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Лазоришинець В.В. – талановитий педагог та вихователь наукових кадрів – підготував 11 кандидатів медичних наук, керує виконанням 4 докторських та 5 кандидатських дисертацій. Свій досвід передає молодому поколінню кардіохірургів, викладаючи на кафедрі хірургії серця і магістральних судин Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика. Завдяки його наполегливим зусиллям, десятки молодих лікарів безкоштовно пройшли стажування у провідними кардіохірургічних центрах США та Європи. В даний час підтримуються конструктивні професійні стосунки з “International Heart School” та “European School for cardio-thoracic surgery”, які є базовими організаціями навчання кардіохірургів у сучасній Європі.